Sladká bylinka

Chcete trochu ozdravit váš jídelníček anebo shodit nějaké to nadbytečné kilo? No jo jenže nám všem je jasné, že bez redukce klasického cukru to asi tak snadno nepůjde. Pokud jste ale opravdoví milovníci sladkého a sladké chuti prostě nedokážete ani za nic vzdát zkuste rafinovaný cukr nahradit stévií. Jedná se o tropickou rostlinu, která se pyšní listy, které mohou mít až 300x větší sladivost než samotný cukr, a navíc neobsahuje žádné kalorie! Vhodná je i pro diabetiky.
rostlinka stévie
Vše zřejmě začalo v Paraguayi a Brazílii u kmenů zvaných Guaraní, kteří ji používali jako sladidlo ale také jako lék na pálení žáhy anebo jako ústní vodu. Teď je používány na celém světě také v podobě chemicky vyráběného sladidla (lepší verzí je si stévii pěstovat doma), tady už se ale nedá mluvit o prospěchu na zdraví člověka. Pokud se ale opravdu rozhodnete rostlinu pěstovat doma vyberte ji slunné a teplé místo, aby se v jejich listech vyrábělo co nejvíce látky, která způsobuje jejich sladkost.
Mezi její chvályhodné vlastnosti patří snižování cukru v krvi a játrech a jeho udržování v rovnováze. Nezpůsobuje zubní kazy tak, jak jsme zvyklí u klasického cukru. Právě naopak! Zubím kazům předchází, protože ústní dutinu chrání. Kromě toho také přispívá k dobrému trávení a má antibakteriální a protivirové účinky.
příbory v cukru
Vhodná je i v období puberty, když podporuje léčbu akné, jehož tvorba je pro tento věk víc než typická. Kuřáci prý můžou díky její konzumaci pocítit potlačení chuti na cigaretu a stejně tak potlačuje i chuť na alkohol. Sehnat ji můžete, jak již bylo zmíněno ve formě bylinky. Pokud ale nejste zdatnými zahrádkaří nezoufejte. Pořídit se dá i sušení nebo v podobě rozdrcené, tedy prášku. Používat ji můžete tak, jak jste zvyklí u jiných sladidel. Například k oslazení čaje nebo kávy, do kaší, smoothie, různých dezertů nebo sladkých jídel.

You may also like...